jueves, 8 de noviembre de 2012

Abjasia - Cucurull Díaz, Ferran

Absajia és un territori situat en el vessant suroccidental de la serralada del Caucas, amb costes en el mar Negre, i la capital del qual és la ciutat de Sujumi. És una república independent de facto des de 1992; no obstant això Geòrgia la considera una república autònoma pertanyent a aquest país, igual que gran part de la comunitat internacional.






Absajia és un Estat que té els tres elements propis que el dret internacional públic exigeix per a ser-ho :


  • Població: Avuí dia la població d'Absajia és de 216.00 persones sobre les quals l'Estat pot excercir les seves competències. Per tant compleix aquest prmer requisit
  • El territori: Absajia s'enmarca dins d'un territori de 8.600 km² sobre el qual l'Estat excerxeix de forma plena i exclusiva les seves competències sobiranes i en el que hi viu una població.
  • Organització política: Absajia compta amb una organització pólitica que pren forma de República i dins d'aquesta es troba l'entramat institucional amb control efectiu dins del propi Estat.



Al 1991, després del col·lapse de la Unió Soviètica, l'antiga República Socialista Soviètica de Geòrgia es va convertir en un estat independent i Abjasia, una república autònoma dins de l'antiga URSS, va ser integrada a aquest nou estat. No obstant això, els frecs ètnics entre el govern central i el poble abjasio van portar al fet que, el 23 de juliol de 1992, aquest últim declarés unilateralment la seva independència.

Després d'una cruenta guerra entre les tropes georgianas i els paramilitars rus-abjasios, es va establir un cessament al foc en 1994, i fins a 2008, Abjasia va romandre de facto com un estat independent sense reconeixement internacional, però amb suport de la Federació Russa.

Al 2006, tropes georgianas van entrar en Abjasia i van establir el seu domini sobre la zona de l'Alta Abjasia. Des del 27 de setembre d'aquest any, el govern de iure es va establir en aquesta zona, establint la seva seu en la localitat de Chjalta, a la zona de la vall de Kodori. No obstant això, l'avançada georgiana va ser expulsada del territori de Abjasia després de la intervenció militar de Rússia després de l'esclat de la segona guerra de Osetia del Sud a l'agost de 2008. El dia 26 d'aquest mateix mes, Rússia es va convertir al primer país a reconèixer la seva independència i la de Osetia del Sud, moviment que va ser seguit per altres cinc Estats malgrat el rebuig d'Estats Units, la Unió Europea, l'OTAN i la comunitat internacional en general.

Per tant, no és un Estat amb un reconeixement internacional de la seva condició. Ara bé, Abjasia és un Estat amb reconeixement limitat, és a dir, la Comunitat Internacional no el reconeix plenament a causa de les presions que fan els païssos interessats en aquest territori. No es reconeix plenament la seva sobirania e independència. Aquest reconeixement limitat, anteriorment mencionat, tindrà efectes futurs en seu de celebracions de tractats amb altres païssos que mancaran de valor degut a que Abjaisa no serà legalment reconegut com a un Estat per alguns païssos.   

Així doncs Abjasia a l'any 2008 va ser reconeguda internacionalment com a Estat per 6 païssos integrants de la ONU que van ser: Rússia, Nicaragua, Venezuela, Nauru, Vanuatu i Tuvalu.











2 comentarios:

  1. D'acord amb el Ferran, Abjasia no constitueix un Estat reconegut en àmbit internacional. Tot i que consten alguns dels elements requerits per tal reconeixement, tals com el territori i la població, el govern i la sobirania no estan suficienment definits. Aquest fet es produeix a causa de la depèndencia de la sobirania de Rusia, i de la manca de reconeixement internacional d'aquesta regió, unida amb la falta de complexitat l'organització política.

    Sandra Crispí i Romans

    ResponderEliminar
  2. Plenament d'acord amb l'argumentació d'en Ferran, simplement afegir que al igual que amb Nagorno Karabaj, Abjasia, disposa de tots els elements per ser considerat un Estat però careix d'un reconeixement internacional efectiu. Aquesta falta de reconeixment debilita la posició d'Estat plena.

    Joan Ocón Claret

    ResponderEliminar